Malzemeler:
- 2 su bardağı taze fasulye (tercihen taze yeşil fasulye)
- 2 büyük domates, rendelenmiş
- 1 büyük soğan, doğranmış
- 3 diş sarımsak, doğranmış
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- Yarım limonun suyu
- Tuz ve karabiber
- Yarım çay bardağı taze dereotu veya maydanoz, doğranmış (süslemek için)
Yapılışı:
-
Taze fasulyelerin uçlarını kesin ve gerekirse ikiye bölün. Fasulyeleri yıkayın ve süzün.
-
Geniş bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kısık ateşte soteleyin.
-
Sarımsakları ekleyin ve birkaç dakika daha sotelemeye devam edin, sarımsak kokusu yayılana kadar.
-
Rendelenmiş domatesleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Domatesler suyunu salıp çekene kadar pişirin.
-
Domates salçasını, toz şekeri, limon suyunu, tuz ve karabiberi ekleyin. Karışımı birkaç dakika daha pişirin.
-
Taze fasulyeleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Fasulyelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyin.
-
Kapağı kapatın ve fasulyeler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Bu yaklaşık olarak 15-20 dakika sürebilir.
-
Fasulye pilaki pişerken, tencerenin kapağını ara sıra kontrol edin ve gerekirse daha fazla su ekleyin. Fasulyelerin suyunu çekip yumuşak olana kadar pişmesi önemlidir.
-
Fasulye pilakiyi ocaktan alın ve oda sıcaklığına soğumasını bekleyin.
-
Soğuyan fasulye pilakisini servis tabağına alın ve üzerine taze dereotu veya maydanozla süsleyin.