Malzemeler:

  • 2 su bardağı taze fasulye (tercihen taze yeşil fasulye)
  • 2 büyük domates, rendelenmiş
  • 1 büyük soğan, doğranmış
  • 3 diş sarımsak, doğranmış
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım limonun suyu
  • Tuz ve karabiber
  • Yarım çay bardağı taze dereotu veya maydanoz, doğranmış (süslemek için)

Yapılışı:

  1. Taze fasulyelerin uçlarını kesin ve gerekirse ikiye bölün. Fasulyeleri yıkayın ve süzün.

  2. Geniş bir tencerede zeytinyağını ısıtın. Doğranmış soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kısık ateşte soteleyin.

  3. Sarımsakları ekleyin ve birkaç dakika daha sotelemeye devam edin, sarımsak kokusu yayılana kadar.

  4. Rendelenmiş domatesleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Domatesler suyunu salıp çekene kadar pişirin.

  5. Domates salçasını, toz şekeri, limon suyunu, tuz ve karabiberi ekleyin. Karışımı birkaç dakika daha pişirin.

  6. Taze fasulyeleri tencereye ekleyin ve karıştırın. Fasulyelerin üzerini kapatacak kadar su ekleyin.

  7. Kapağı kapatın ve fasulyeler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin. Bu yaklaşık olarak 15-20 dakika sürebilir.

  8. Fasulye pilaki pişerken, tencerenin kapağını ara sıra kontrol edin ve gerekirse daha fazla su ekleyin. Fasulyelerin suyunu çekip yumuşak olana kadar pişmesi önemlidir.

  9. Fasulye pilakiyi ocaktan alın ve oda sıcaklığına soğumasını bekleyin.

  10. Soğuyan fasulye pilakisini servis tabağına alın ve üzerine taze dereotu veya maydanozla süsleyin.