Orta Doğu

Eski İçişleri Bakanı Tantan: İngiliz özentisi siyasilerin aklıyla Türk dış politikası yönetilemez

İran ile İsrail arasındaki bölgesel bir krize neden olma riski barındıran anlaşmazlık hakkında değerlendirmelerde bulunan Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "Bölgesel çatışmaların kazananı bölge dışı aktörlerdir" dedi.

Eski İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, X hesabından yaptığı paylaşımda İran ile İsrail arasındaki gerilimi değerlendirdi. 

İran ile İsrail arasındaki gerilimin bölgesel bir krize neden olma riski barındırdığını vurgulayan Tantan, "Türkiye bu krizi dikkate takip etmeli ve çatışma ortamının sonlanması için çaba göstermelidir" açıklamasında bulundu.

İşte Sadettin Tantan'ın konuyla ilgili X paylaşımı:

Emperyalizm kaybettiğini anladığı anda geri çekilir ama hedefinden vazgeçmez. 1968’de 6. Filo'nun bayrak gemisi Shangri-La uçak gemisinin askerleri denize döküldükten sonra aynı noktaya 45 yıl sonra aynı isimde otel açılması emperyalizmin hafızasını canlı tuttuğunu gösteren olaylardan birisidir.

I. Dünya Savaşı’nın arka planını tanzim eden Sykes-Picot gizli anlaşmasıyla dünyaya yeni bir düzen getiren emperyalizm, II. Dünya Savaşı’dan sonra BM üzerinden farklı değerleri kullanarak yeni bir düzen oluşturdu. Günümüzde ise nüfus azaltılarak ve sınırlar kaldırılarak farklı bir düzen getirilmek isteniyor. Bu stratejinin arkasındaki planlayıcı unsur İngiliz aklıdır. Bu akıl, kargaşa yarattıkları ülkelerde işbirlikçilerini kullanarak ülkelerine hizmet eder gibi görevlere gelmelerini sağlasa da aslında ülkerine ihanet ettirmektedir.

Emperyalizm Sevr’den vazgeçmedi! Türkiye bunu asla yoksayamaz. Türk milletini Atatürk’ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı’nda ortaya koyduğu cesaret ve Cumhuriyet döneminde iç ve dış politikada ortaya konan vizyon emperyalizme 100 yıl için geri adım attırsa da onlar stratejilerinden vazgeçmedi. Mevcut siyasi zihniyet dış politikayı okumakta yetersiz kaldığı için Ortadoğu coğrafyasında Türkiye hem yalnızlaştırıldı hem de kuşatıldı. İngiliz özentisi siyasilerin aklıyla Türk dış politikası yönetilemez.

Bölgesel çatışmaların kazananı bölge dışı aktörlerdir. İran ile İsrail arasındaki gerilim bölgesel bir krize neden olma riski barındırmaktadır. Türkiye bu krizi dikkate takip etmeli ve çatışma ortamının sonlanması için çaba göstermelidir. Türkiye’nin gelmekte olan Yeni Dünya Düzeni’nde müreffeh bir konumda olabilmesi için milli kimlikli, temiz siyaset, iyi bir eğitim sistemi, tarımsal üretimin artırılması, güçlü savunma sanayi, enerji kaynaklarının artırılması, ticaret yollarına hakim olunması büyük önem arz etmektedir. Bu unsurları gerçekleştirebilmek için önce siyasetin arındırılması ve liyakat sahiplerinin önünün açılması şarttır. Her koşulda ülkemizin menfaatlerini savunacak, yurdumuza sahip çıkacağız!

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }