Bangladeş’te "liyakate aykırı" atamalar nedeniyle haftalardır süren protestolar, ülke geneline yayılmış ve bunun sonucunda 300 kişi hayatını kaybetmişti. Protestoların şiddetinin artmasıyla Başbakan Shekh Hasina’nın istifa ederek ülkeyi terk etti. Bangladeş ordusu, şiddet olaylarına müdahale ederken; Genelkurmay Başkanı Orgeneral Waker Uz Zaman, Ulusa Sesleniş konuşmasında Hasina'nın istifası ettiğini belirterek, ülkede geçiş hükümetinin kurulacağını duyurdu.
FARUK LOĞOĞLU: HASİNA, ÖZGÜRLÜKLERE SÜREKLİ KISITLAMALAR GETİRDİ
Eski Bangladeş Büyükelçisi ve eski CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Bangladeş’te yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 1976-1978 yılları arasında Bangladeş’te diplomat olarak görev aldığını söyleyen Loğoğlu, şöyle konuştu:
Bangladeş, askeri yönetimlere yabancı olan bir ülke değil. 1970’lerde, 80’lerde askeri yönetimler tarafından yönetilen bir ülke konumundaydı. Ama Bangladeş ekonomik açıdan son yıllarda baya bir sıçrama yaptı, gelişmeler gösterdi. Fakat Bangladeş’i neredeyse 20 yıldır yöneten Başbakan Şeyh Hasina, ülkede çok ciddi sıkıntılara yol açarak, ifade özgürlüğü başta olmak üzere özgürlüklere sürekli kısıtlamalar getirdi. Bangladeş’i sürekli demokrasi kurallarına uyan bir ülke olmaktan giderek uzaklaştırdı.
'BANGLADEŞ TARİHİNDE BU ÇAPTA BİR AYAKLANMA OLMADI'
Hasina’nın son dönemlerde çıkardığı bazı yasaların tepki yarattığını ve protestolara neden olduğunu kaydeden Loğoğlu, "Askeri yönetim başkanı, bir geçici hükümet kurulacağını ve en kısa zamanda Bangladeş’in tekrar demokratik bir yapıya kavuşturulacağını söyleyerek işbaşı yaptı" dedi.
Bangladeş tarihinde bu çapta bir ayaklanmanın olmadığını vurgulayan Loğoğlu, “Halkın bu ayaklanması, toplumun geniş bir kısmını kaplamakla birlikte, halk tabakalarında sadece gençleri değil, toplumdaki her kesimi kapsayan bir ayaklanma. Ki çok can kaybı da oldu. Buna rağmen bu gösterilerin devam edeceği anlaşılıyordu" diye konuştu.
Geçici hükümetin nasıl olacağı konusunda ise Loğoğlu, "Askeri yönetim, ülkedeki parti siyasi liderleriyle sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek, bu kadar sıkıntılı bir dönemden sonra askeri yönetime de en kısa sürede son vermek için uygun bir kompozisyonla bir geçici hükümet kurmaya çalışacaktır. Bunu yapabilirler diye düşünüyorum" dedi.
‘BANGLADEŞ HALKININ YAPTIĞI, DEMOKRASİ VE HALKIN KENDİ HAKLARINA SAHİP ÇIKMASI AÇISINDAN ÇOK GÜÇLÜ BİR ÖRNEK’
Loğoğlu, Hasina’nın ülkeyi terk etmesine ilişkin "Hasina kaçtı ve nereye gittiği belli değil. Yeni gelen sivil hükümet, gereken duyuruları yapacak ve iadesini isteyecek. Herhalde yargıya çıkarmak isteyecektir ama tam olarak ne olacağını kestirmek şu aşamada çok güç" görüşünü dile getirdi. Loğoğlu, "Bangladeş’teki bu olaylar, halkın çok güçlü bir şekilde hükümet aleyhinde gösteriler yapması ve dökülen kanlar pahasına bunu sürdürmesiyle gerçekleşti" dedi.
Bangladeş’teki olayların demokrasi açısından önemine vurgu yapan Loğoğlu, "Tabi askeri kanadın ne yapacağına bağlı olarak, Bangladeş halkının yaptığı, demokrasi ve halkın kendi haklarına sahip çıkması açısından çok güçlü bir örnek" diye konuştu.