İşte özgün bir elmalı turta tarifi:
Malzemeler:
Hamur için:
- 2 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1/2 çay bardağı tuzsuz tereyağı (soğuk ve küp şeklinde kesilmiş)
- 1/4 su bardağı buzlu su
Elma Dolgusu için:
- 4 adet orta boy elma (soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve dilimlenmiş)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 2 yemek kaşığı mısır nişastası
Üzeri için:
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- Toz şeker (isteğe bağlı)
Yapılışı:
-
Hamur için, unu, toz şekeri ve tuzsuz tereyağını bir karıştırma kabında karıştırın. Tereyağını unun içinde ufalanıncaya kadar karıştırın.
-
Buzlu suyu ekleyerek hamuru toplamak için hızlıca karıştırın. Hamur toparlanana kadar daha fazla su eklemeyin.
-
Hamuru streç filmle sarın ve buzdolabında en az 30 dakika dinlendirin.
-
Bu arada elma dolgusunu hazırlamak için, dilimlenmiş elmaları büyük bir karıştırma kabında toz şeker, tarçın, limon suyu ve mısır nişastası ile karıştırın. Elmaları bu karışımla iyice kaplayın.
-
Hamuru buzdolabından çıkarın ve iki eşit parçaya bölün. Her bir parçayı unlanmış bir tezgahta açın ve bir tart kalıbının tabanına yerleştirin.
-
Elma dolgusunu hamurun üzerine yayın.
-
Diğer hamur parçasını açın ve elmaların üzerine kaplayın. Kenarları sıkıca kapatın ve fazla hamurun kenarlarını kesin.
-
Yumurta sarısı ve sütü karıştırarak hamurun üzerine sürün. Üzerine isteğe bağlı olarak toz şeker serpebilirsiniz.
-
180°C (356°F) önceden ısıtılmış fırında, turta altın rengini alana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.