Eğitim sistemindeki karmaşa

Merhaba sevgili takipçilerim ve okuyucularım, bu hafta eğitim sistemindeki yapılan sık değişikliklerden bahsedeceğiz.

Maalesef eğitim sistemimizde büyük sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Ancak biz bunların üstesinden gelmek için neler yapıyoruz? Her sene, değişiklikler ve uygulamalarla hem öğrencilerimizin hem de sistemimizin kafasını karıştırıyoruz.

Önceden Açık Öğretim Fakültesi'nde okuyan öğrenciler bahar ve güz dönemi olmak üzere iki sınava girerlerdi ve puanlarını tamamlarlardı. Daha sonra, birkaç sene evvel buna ilaveten yaz okulu açıldı. Üniversitelerde yaz okulu açılmadan önce sınıfta kalan öğrencilere telefi niteliğinde bütünleme gibi önce 'üç ders' sonra 'tek ders' gibi sınav şansları vererek yıllarını kurtarma şansı tanınmıştı. Gerçekten 'üç ders' çok olumluydu, daha sonra değişik uygulamalarla da devam etmişti.  Şimdi bunların yerini yaz okulları aldı. Güzel ama bu uygulamada tek ders ve üç ders ya da telefi sınavlarını niye kaldırıyor?

Eğitimi tamaman kazanç odaklı bir endüstri haline getiriyorsunuz ve doğalında bu da büyük sıkıntılar yaratıyor. Şimdi yeni bir uygulama da var. Son bir kaç yıldır öğrencilerimiz sınavlara girdiklerinde başardıkları dersi, örneğin bir dersteki 20 sorudan sınava giriyorlar; ortalama 10 soruya doğru, 10 soruya yanlış cevap veriyorlar ve yüzde elli puanı almış oluyorlar. Bu adildi şimdi yeni yapılan uygulamalarda birkaç yıldır burada büyük sorunlar var. Bu konuda da herkesin ön ayak olması lazım. Her dört yanlışa bir doğru siliniyor ve puan kesiliyor. Zaten bu dersler başaramadığınız dersler ve size bir ceza bir de üzerine puan kaybederek bildiğiniz derslerden de kayıp olarak geri dönüyor. Yani 10 soruya yanlış cevap verdiniz, 2,5 doğru cevabınız silinmiş oluyor.

Dolayısıyla geri kalan 10 sorudaki doğru cevabınıza göre daha düşük puan geliyor. Bu sizin sınıfta kalmanıza sebep oluyor.

Üçüncü bir konu da çan eğrisi. Benim bilgim bana ait... Eğer eğitimde bir standart varsa bir başka öğrencinin standardı beni bozmamalı, o eğitimi standardına göre almadım. Yani ben 10 kişiyle sınava girdim ve bunların sekizi ultra zeki, bu benim şanssızlığım mı olacak? Onlar 90 aldı diye taban puanı yükselirse standart bir öğrenci onların arasında erimiş oluyor. Bu adil değil kesinlikle.

Hayır eğitim sabit olmalı. O vakit öğrenciler gelecekte çok daha başarılı olur, güven içinde olur.

Her öğrenciye emekleri için ayrı ayrı teşekküler ve başarılar.

Sağlıcakla kalın.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }