CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, olumsuz iklim koşulları, aşırı sıcak ve susuzluk gibi nedenlerle mısırda yaşanan verim kaybı ve girdi maliyetlerindeki fahiş artışa dikkat çekerek, "Toprak Mahsulleri Ofisi hala taban fiyatını ve alım kampanyasını açıklamadı. Mısırda alım fiyatı en az 11 lira olmalıdır" dedi.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, mısır üretiminde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin henüz taban fiyatını açıklamamasını eleştirdi. Barut, Çukurova'da mısır tarlasında yaptığı açıklamada, "Toprak Mahsulleri Ofisi hala taban fiyatını ve alım kampanyasını açıklamadı. Mısırda alım fiyatı en az 11 lira olmalıdır" dedi.
Barut, Çukurova Bölgesi'nde mısır hasadının başladığını belirterek, üreticilerin iki yönlü endişe taşıdığını söyledi. "Geçen yıl Adana'da 865 bin dönüm alana ekilen mısır, bu yıl yüzde 25 azalarak 650 bin dekara düştü. Üreticiler, olumsuz iklim koşulları ve aşırı sıcaklardan kaynaklı verim kaybı nedeniyle tedirgin. Geçen yıl dönüme 1200-1250 kilo verim alınırken, bu yıl dönüme 1000 kilo civarında verim alınıyor. Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi hala çiftçiyi kurtaracak bir taban fiyat açıklamadı ve alım politikalarını henüz belirlemedi."
Barut, tarımdaki girdi maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek, "Bir an önce mısırdaki taban fiyatını açıklayın, 10 lira artı 1 lira da prim şeklinde toplamda 11 lira fiyat açıklanmalıdır" dedi.
"Geçen yıl Türkiye'de 9.1 milyon dekar alanda ekilen mısırdan 9 milyon ton rekolte elde edildi. Bu yılki olumsuz koşulları dikkate aldığınızda, Türkiye genelinde yüzde 5-10 arasında verim kaybı görülüyor. Çiftçinin maliyeti yaklaşık 8.5 lira olduğundan, istenen fiyat 10 lira ve üzerindedir. İktidara sesleniyoruz, 2022 yılında mısırın kilogram fiyatını 5.3 lira açıkladınız, 2023 yılında ise 6 lira gibi komik bir zam yaptınız. Ülkedeki enflasyon, tarımdaki enflasyon yüzde 70'in üstündeydi. Çiftçinin kullandığı girdiler bir yılda yüzde 100, son iki yılda ise en az yüzde 200 arttı. Şu anda bile sadece 6 liranın üzerine enflasyon rakamlarını koysalar, 10 liranın üzerinde bir fiyat verilmesi gerekiyor. Mısırda taban fiyatını hemen açıklayın, 10 lira artı 1 lira prim şeklinde toplamda 11 lira fiyat belirleyin. Toprak Mahsulleri Ofisi de bir an önce alım şartlarını ve kampanyasını belirlesin. Yerli ve milli üreticiyi koruyacaksanız bunları yapmak zorundasınız. Üreticinin feryadını duyun!"