İskenderun’da, depremin 93. gününe çadırımızın etrafına ‘yılan tuzu’ dökerek başladık. Ablam, nefesi kuvvetli bir hocanın okuyup üflediği yılan tuzunu, özenle çadırımızın etrafına döktü. Artık güvendeyiz!
Bence, hala çadırda kalan 2 milyon civarındaki depremzedeye okunmuş yılan tuzu dağıtılmalı. Diyanet ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda iş birliği yapabilir!
Nefesi kuvvetli hocaların telefonunu, adresini istemeyin, bilmiyorum. Bilsem de vermem. Bu tür mistik işlere de inanmam.
Yılan tuzu olayı, çadırda kalan depremzedelerin içinde bulunduğu durumu anlatan küçük bir fotoğraf.
Peki deprem bölgesinde yaşam mücadelesi veren yurttaşlar başka hangi sorunlarla karşıya?
ORTA HASARLILAR ORTADA KALDI
Depremden sağ kurtulanlar arasında en şanssız grup orta hasarlı ev sahipleri. Bu kitle resmen arafta kaldı.
Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mart ayında yaptığı açıklamada, orta hasarlıların da yıkılacağını söyledi. Sonra tablo değişti. Deprem cinayeti zanlısı bazı belediye başkanları, orta hasarlıların milli servet olduğunu, yıkılmaması gerektiğini söylemeye başladı. Bakan Kurum’dan da bir daha ses çıkmadı. Belediye başkanları, orta hasarlıların yıkılmayacağını, güçlendirileceğini söyledi. Bu da orta hasarlıların mali yönden kaldıramayacakları bir yükün altına girmesi demek.
Depremin üzerinden üç ay geçti ama orta hasarlıların durumu hala netleşmedi. CİMER üzerinden yapılan başvurulara da net bir cevap verilmiyor.
Orta hasarlı ailelerin birçoğu bu belirsizlik nedeniyle aile içi huzursuzluk yaşıyor ve boşanma aşamasına geldi. Aile Bakanlığı’na duyurulur...
EV YAPILACAĞINA İNANMIYORLAR
Hükümet, ağır hasarlılar ve evi yıkılanlar için yeni ev yapılacağını söylese de geçen üç ayda birçok depremzedenin umudu kırıldı, evlerin yapılacağına olan inancını yitirdiler. Çünkü yurttaş, bir an önce başını sokacağı, kapısı olan bir yapı istiyor. Çadırdan konteynere geçiş başarılsaydı, yurttaşın motivasyonu daha yüksek olabilirdi.
Bu umutsuzluk nedeniyle yurttaşlar, ağır hasarlı evlerinin hasar durumuna itiraz ederek az hasarlıya çevirmeye çalışıyor.
AĞIR HASARLILAR AZ HASARLIYA ÇEVRİLİYOR!
Üç ay önce arkadaşlar, ağır hasarlı evimizin kağıt üzerinde, rüşvetle az hasarlıya düşürülebileceği esprisini yapmıştı. Depremin 93. günü İskenderun’dayım ve bu soğuk espri gerçek oldu!
Kimseye rüşvet vermeye bile gerek kalmadan ağır hasarlı evler resmen az hasarlıya çevriliyor. Çaresiz yurttaşlar sevinç içinde, bir sonraki depremde ölecekleri evlerine girerek yaşamaya başladılar. Etrafımda, ağır hasarlıdan az hasarlıya geçen en az 20 ev gösterebilirim.
Bir gazeteci olarak, bir sonraki depremde, şu evlerde ölenlerin evi ağır hasarlıdan az hasarlıya çevrilmişti diye haber yapmak istemiyorum.
Devlet artık ceset toplayıcılığını bırakıp önleyici tedbirlere odaklanmalı ve asla taviz vermemeli.
Hükümet, yurttaş ne istiyorsa öyle mi yapın dedi yoksa herkese ev yapmanın bir yıldan uzun zaman alacağı gerçeğiyle yüz yüze mi geldi acaba? Yoksa teknik olarak ağır hasarlı evin az hasarlıya düşürülmesi imkansız.
ENGELLİ VE YAŞLILARIN KONTEYNERI GELMEDİ
Evi ağır hasarlı, engelli ve yaşlılara konteyner konusunda öncelik tanınacağı söylendi ama 93 gün oldu, benin bulunduğum noktadaki engelli ve yaşlılara hala konteyner verilmedi. Bu insanlar başkalarının yanında ya da çadırlarda sığıntı gibi yaşıyor.
İskenderun’da jandarmayı aradım ve neden geciktiğini sordum. Konteyner dağıtım ihalesi verilen firmanın işleri yetiştiremediğini söyledi!
UYANIK YURTTAŞLAR!
Bu arada, evini bir orta, bir ağır, bir az hasarlıya çevirmek için sürekli fikir değiştiren (maksat kira yardımı kesilmesin) vatandaşların kamu görevlilerini gereksiz yere meşgul ettiğini de belirtmek isterim.
GÜVENİLİR NAKLİYECİ
Hatay’da, birçok alanda faaliyet gösteren at hırsızı kılıklı kişiler nedeniyle depremzedeler mağdur. Birçok esnaf öldüğü için güvenilir esnaf sıkıntısı yaşanıyor.
İskenderun’da nakliye konusunda güvenilir bir nakliyeciye ihtiyaç duyanlar için işini iyi yapan dürüst bir esnafın telefonunu vermek istiyorum. İskenderun, Hatay ve Doğu Akdeniz bölgesinde çalışıyor.
Bostan Şen 0536 692 14 19