Kuzey Anadolu ile Doğu Anadolu fay hatlarının kesiştiği noktada bulunan Bingöl, birinci derece deprem bölgesi. 1934'den bu yana 6 büyük depremin yaşadığı kentte binlerce insan yaşamını yitirdi, kentte defalarca yıkımlar yaşandı. En son 2020’de merkez üssü Yedisu ve Karlıova ilçeleri olan 5,8 büyüklüğünde deprem yaşandı, bu depremde kırsal kesimlerde bulunan köylerde evler ağır hasar gördü.

Artçı sarsıntıların yoğun olduğu, birinci derece deprem bölgesi olan Bingöl risk altında.  Geçmiş dönemde yaşanan depremlerin etkisinin görüldüğü kentle ilgili uzmanlar sürekli uyarıyor. Prof. Dr. Naci Görür. sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, Yeşilgöl-Yedisu/Bingöl’de 4,1 deprem olduğunu hatırlatarak, “Deprem Erzincan-Karlıova arasındaki Yedisu Fay zonunda. Bu zonda en ez 7 büyüklükte bir deprem bekliyoruz. Bu zon içindeki ve yakınlarındaki yerleşim merkezlerinde deprem risk yönetimi ve zarar azaltıcı çalışmalar yapılmalı” uyarısında bulundu.

BİNALAR RİSK OLUŞTURUYOR
Uzmanların deprem konusunda uyardığı Bingöl’de en temel sorun yapılaşma. Yeni yapılar kısmen de olsa deprem yönetmeliğine uygun olsa da, eski yapılar ciddi anlamda risk oluşturuyor. Kent merkezi Yenişehir Mahallesi Cumhuriyet Caddesi boyunca uzanan caddede kat sayısı oldukça yüksek. İmar izni verilmeyen yerlerde bile yer yer kaçak kat çıkıldığı görülüyor. Çapakçur çayına bakan yamaçta inşa edilen evlerin çoğu ise 3 katı yamaç, 4 katı cadde üzerinde olmak üzere yapılar 7 katlı inşa edilmiş durumda. Kat sayısı 4’ün üzerinde risk oluşturacağı belirtilen kentte eski yapılar da hasarlı. Deprem yaşamış yapılar arasında kamuya ait binalar, okullar ve camiler de var. Olası depremde yıkım olacağı kaygısı ise kentte hakim.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ FAY  ZONLARI BİNGÖL’DE KESİŞİYOR
Bingöl’ün risk haritasını oluşturan isimlerden jeolog Kenan Jeolog Akbayram, Bingöl'deki olası deprem riskini Artı Gerçek'e şöyle değerlendirdi. Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu fay zonlarının Bingöl’de birleştiğine dikkat çeken  Akbayram, bu iki fay zonunun dünyanın yer altındaki en önemli fay zonları olduğunu söyledi. Akbayram, “Başlı başına Bingöl merkezi ele alırsak Doğu Anadolu fay zonunun sismik boşluğunda depremin beklenen bölgesinde duruyor. Bingöl'ün Kuzey ilçeleri olan Yedisu, Karlıova ise Kuzey Anadolu fayının sismik boşluğu üzerinde duruyor. Sismik boşluktan kasıt şu. Üzerinde deprem olması gereken, deprem beklenen henüz depremi gerçekleşmemiş atlatmamış bölgeler."