Gazze’de ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmeleri Katar’ın başkenti Doha'da başladı. Hamas’ın görüşmelerde ''arabulucular'' yoluyla temsil edilmesi bekleniyor.
Gazze’de ateşkes sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmeleri Mısır medyasında yer alan bilgilere göre Katar’ın başkenti Doha'da başladı. Hamas’ın görüşmelerde ''arabulucular'' yoluyla temsil edilmesi bekleniyor.
Mısır ve Avrupa medyasının görüşmeleri takip eden yetkililere dayandırdıkları haberlere göre, ABD Gazze’de ateşkes sağlanması için Mısır ve Katar işbirliği ile arabuluculuk ettiği müzakereler Doha’da başladı.
İsrail’in Doha'daki görüşmelere istihbarat servisi Mossad Başkanı David Barnea, güvenlik istihbarat ajansı Shin Bet Başkanı Ronen Bar ve kıdemli askeri General Nitzan Alon'u göndermesi bekleniyor. ABD'nin CIA Direktörü William J. Burns tarafından temsil edilmesi beklenirken, Mısır'ın istihbarat şefi Abbas Kamel'in de toplantılara katılacağı bildirildi. Beyaz Saray'ın Orta Doğu danışmanı Brett McGurk'ün de Doha’da olması öngörülüyor. Ev sahibi Katar’ı görüşmelerde Başbakan Abdulrahman El-Tani temsil edecek.
Hamas yetkilileri, görüşmelere doğrudan katılmayacağını aktarırken, görüşmelere İsrail'in ateşkes konusunda ''net bir taahhüt'' vermesi halinde katılacaklarını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Katarlı diplomatların, Hamas'ın temsil edilmesi için çalışacaklarını Washington’a garanti ettiklerini söylemişti. Hamas’ın görüşmelerde ''arabulucular'' yoluyla temsil edilmesi bekleniyor.
Beyaz Saray, Gazze’de ateşkesin sağlanması için taraflara uyarıda bulundu ve görüşmelere katılmaları çağrısında bulundu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, CNN’e verdiği bir röportajda, İran'ın İsrail'e saldırı tehdidinden geri adım atmadığını, bunu milis güçler aracılığıyla da gerçekleşebileceğini söyledi. Kirby, ''ABD, durumu yakından izliyor ve hazırlıklı, ancak umarım bu aşamaya gelinmez'' dedi.
Geçen ay Roma'da yapılan son görüşmelerde, İsrail, ABD Başkanı Joe Biden tarafından 31 Mayıs'ta duyurulan ''üç aşamalı ateşkes planı’’ çerçevesine eklemeler yapılmasını talep etmişti. Görüşmeleri takip eden yetkililer, ABD medyasına bu eklemelerin İsrail'in Gazze ile Mısır arasındaki tampon bölge olan Philadelphi Koridoru üzerinde belirsiz süreli kontrolünü sürdürmesini içerdiğini aktarmıştı.
Biden’ın önerisi, ilk aşamada altı haftalık bir ateşkes ve rehinelerin bir kısmının serbest bırakılmasını öngörüyordu, ilerleyen aşamalarda da kalıcı ateşkese yönelik adımlar atılacaktı. ABD’den yapılan açıklamaya Doha’da yapılan görüşmelerde müzakere edilen anlaşmanın çerçevesi de Biden’ın ''üç aşamalı ateşkes planı'' üzerine kurulu. Görüşmelerde uygulama ile ilgili tamamlanmayan detayların arabulucular ve taraflar arasında belirleneceği bildirilmişti.