Türkiye'deki ekonomi politikalarına rağmen enflasyonun beklenen şekilde düşmemesi, ekonomi yönetiminin yeni radikal adımlar atacağına dair spekülasyonlara yol açtı. Bu iddialar arasında, yeni yıldan itibaren kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde aylık kazançların dikkate alınacağı ve bankaların müşterilerine sadece gelirlerinin 4 katına kadar kredi limiti tahsis edebileceği öne sürüldü.

BDDK İddialara Cevap Verdi

Konuya ilişkin açıklama yapan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kaynakları, söz konusu düzenlemelerin tamamen asılsız olduğunu belirtti. CNBC-e'ye konuşan BDDK yetkilileri, şu anda yürürlükte olan mevzuatın, bankaların kredi kartı limitlerini belirlerken aylık gelirin 2 ila 4 katı arasında bir limit sunmalarını öngördüğünü açıkladı. Bu düzenlemeye göre, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde yalnızca müşterinin maaşı değil, aynı zamanda pasif gelirleri de göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanlarının yer aldığı bir ekip tarafından kredi kartı limiti belirleme süreçlerinde çok boyutlu bir inceleme yapıldığı vurgulandı.

BDDK, bankaların mevcut düzenlemeye uymak zorunda olduklarını ve herhangi bir yeni düzenlemenin söz konusu olmadığını ifade etti. 

Bankalar Mevzuata Uymuyor

Ancak, BDDK'nın açıklamalarına rağmen bankaların mevcut düzenlemeye uymadığı görülüyor. Türkiye'deki milyonlarca asgari ücretli, herhangi bir yan gelire sahip olmamalarına rağmen, kredi kartı limitlerinin 100 bin lirayı aşmasına neden oluyor. 

Yönetmeliğe göre, tüm bankalarda kredi kartı limitlerinin ilk yıl için maaşın 2 katını, sonraki yıllarda ise 4 katını geçmemesi gerektiği belirtiliyor. Ancak, pratikte birçok asgari ücretli çalışan, bu kurallara aykırı şekilde yüksek kredi kartı limitleriyle karşılaşıyor