Dünya

Bangladeş’te öğrenci zaferi: Parlamento feshedildi, geçici yönetim kurulacak

Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina’nın istifası ve ülkeyi terk etmesinin ardından geçici hükümet kurulması planlanırken, öğrenciler askeri yönetimi reddettiklerini belirtti. Genelkurmay Başkanı ile görüşen öğrenciler, askeri bir yönetimi kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina’nın istifa ederek ülkeyi terk etmesinin ardından geçici hükümet kurulması beklenirken, Genelkurmay Başkanı General Wakeruz Zaman ile görüşen öğrenciler, askeri yönetimi kabul etmeyeceklerini belirtti.

Şubat 2023 depremlerinin ardından ülkede kamu görevlerinde liyakate aykırı "kota sistemine" karşı protestolar artınca, Başbakan Şeyh Hasina istifa etti. Genelkurmay Başkanı Zaman, geçici hükümetin kurulacağını duyurdu. Öğrenci lideri Nahid İslam ise sosyal medyada paylaştığı videoda, "Bizim önerdiğimiz hükümet dışında hiçbir hükümet kabul edilmeyecektir. Ordu destekli ya da ordu liderliğindeki hiçbir hükümeti kabul etmeyeceğiz" dedi.

Öğrenciler, Nobel ödüllü Muhammed Yunus'un başdanışmanı olacağı bir geçici hükümet istiyor

Öğrenci liderleri, Nobel Barış ödüllü Muhammed Yunus'un başdanışman olacağı bir geçici hükümet istediklerini açıkladılar. Öğrenciler, askeri bir hükümeti kabul etmeyeceklerini belirterek, talepleri karşılanmazsa protestolarına devam edeceklerini duyurdu.

"Yoksulların bankacısı" olarak tanınan Muhammed Yunus, Başbakan Hasina tarafından uzun süredir rakip olarak görülüyordu. Yunus, mikro kredilerle milyonları yoksulluktan kurtarırken, Hasina tarafından yoksulların "kan emicisi" olarak suçlanmıştı. Nobel ödüllü Yunus'un, Hasina ile aralarındaki soğuk ilişkiler nedeniyle hedef alındığı iddia ediliyor.

Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetti ve eski Başbakan Halide Ziya’nın ev hapsine son verdi

Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin, çeşitli davalardan hüküm giymiş eski Başbakan Halide Ziya'nın serbest bırakılmasına karar verdi ve parlamentoyu feshederek geçici hükümet kurulmasının önünü açtı. Parlamentonun feshi kararı, kuvvet komutanları, siyasi parti liderleri, öğrenci liderleri ve bazı sivil toplum temsilcileriyle yapılan toplantılar sonrası alındı.

AB’den Bangladeş’e itidal çağrısı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği, Bangladeş'teki son gelişmelere dair yaptığı açıklamada, sükunet ve itidal çağrısında bulundu. Açıklamada, "İnsan hakları ve demokratik ilkelere tam saygı çerçevesinde, demokratik yollarla seçilmiş bir hükümete doğru düzenli ve barışçıl bir geçişin sağlanması hayati önem taşımaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Hasina, Hindistan’a gitti, İngiltere’ye sığınma talebi bekleniyor

Eski Başbakan Hasina, istifası ve ülkeyi terk etmesi için sadece 45 dakika süre verilmesinin ardından Hindistan'a gitti. Hindistan medyası, Hindistan hükümetinin Hasina’ya "biraz zaman tanıdığı" yönünde haberler yayımladı. Hasina'nın İngiltere’ye sığınma talebinde bulunmayı planladığı belirtiliyor. Hasina'nın yeğeni Tulip Siddiq, İngiltere Hazine ve Ekonomi Sekreteri ve Şehir Bakanı olduğu için, Hasina’nın İngiltere’ye sığınma talebinde bulunacağı düşünülüyor.

Hasina’nın oğlu ve eski danışmanı Sajeeb Wazed Joy, annesinin "Bangladeş'le işinin bittiğini" açıkladı.

Dakka Üniversitesi’nin yeniden açılması

Hükümeti deviren olayların başladığı ve sonradan kapatılan Dakka Üniversitesi, internet sitesinde üniversitenin açılacağını duyurdu. Üniversite yetkilileri, öğrencilerin yurt ve pansiyonlarda konaklamasına ilişkin yeni talimatlar verdi. Bu kapsamda, öğrenciler aşamalı olarak yurtlara ve pansiyonlara yerleştirilecek.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }