Teknoloji

Balina şarkılarının gizemi çözüldü

Bilim insanları, kambur balina ve dişsiz balina gibi okyanustaki en büyük balina türlerinin şarkı benzeri sesler üretme yöntemlerini tespit ettiler.


"Nature" dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, bilim insanları, karaya vurmuş üç balinadan alınan gırtlakları inceleyerek, kambur balina ve diğer büyük balina türlerinin nasıl şarkı benzeri sesler çıkardığını anlamaya çalıştılar.

Araştırmada, incelenen balinaların gırtlaklarının üstünde bulunan yağ tabakası sayesinde, U şeklindeki yapılarıyla havayı geri döndürerek su yutmamaları ve bu şekilde "karmaşık şarkılar" üretmeleri belirtildi.

Ayrıca, okyanustaki insan kaynaklı gürültülerin, balinaların uzun mesafede iletişimini olumsuz etkileyebileceği vurgulandı. Araştırmada, bu bilginin özellikle kambur balina, mavi balina ve diğer nesli tükenmekte olan deniz hayvanlarının korunması için hayati önem taşıyabileceği ifade edildi. Güney Danimarka Üniversitesi'nden Profesör Coen Elemans, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Ses, balinalar için hayati çünkü çiftleşmek amacıyla okyanusta birbirlerini bulabilmeleri için tek yol bu." dedi.

Elemans, yaptıkları araştırmanın sonuçlarına dayanarak, insanların ürettiği seslerin balinaların uzak mesafelerden iletişim kurmalarını zorlaştırdığını belirtti ve "Balinalar, bizim okyanusta çıkardığımız sesleri bastırmak için daha yüksek sesle şarkı söyleyemezler." şeklinde konuştu.

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }