İşte balık ve patates tarifi:
Malzemeler:
Balık için:
- 4 adet balık filetosu (tercihen levrek, çupra veya somon gibi tercihinize göre)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz ve karabiber
Patatesler için:
- 4-5 adet büyük patates
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
- Kekik (isteğe bağlı)
Üzeri için:
- Limon dilimleri
- Taze doğranmış maydanoz veya dereotu
Yapılışı:
-
İlk olarak patatesleri yıkayın ve kabuklarını soyun. Ardından patatesleri ince dilimler halinde kesin.
-
Patates dilimlerini bir kaseye alın ve üzerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı olarak kekik ekleyin. Patates dilimlerini yağ ve baharatlarla iyice karıştırın.
-
Balık filetolarını yıkayın ve kağıt havlu ile nazikçe kurulayın. Üzerlerine tuz ve karabiber serpin.
-
Geniş bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Patates dilimlerini tek katman halinde tepsiye yayın. Üzerlerine limon dilimleri koyun.
-
Fırın tepsisindeki patatesleri önceden ısıtılmış 200°C (392°F) fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin veya patatesler altın rengini alana kadar pişirin.
-
Patatesler pişerken, ayrı bir tavada zeytinyağında balık filetolarını her iki tarafı da altın rengini alıncaya kadar kızartın.
-
Patatesler piştikten sonra, balık filetolarını üzerlerine yerleştirin. Biraz daha tuz ve karabiber serpin.
-
Fırın tepsisini tekrar fırına verin ve balık filetoları pişene kadar yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin. Balık filetoları beyazladığında ve kolayca çatalla ayrılabildiğinde pişmiş demektir.