Bahar aylarında alerjik sorunları; yalnızca polenlerin değil; polenlerden daha fazla havaya yayılan küf mantarlarının da tetiklediğine dikkat çekmektedir. İlkbaharda çiçeklerin açmasıyla birlikte ortaya çıkan polenler insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Polenler aslında zararsız olsa da vücudumuzun bağışıklık sistemi bazen onları zararlı kabul ederek anormal bir cevap verebiliyor, böylece alerjik hastalıklara zemin hazırlanıyor. Ağaçlardan, çimenlerden ve çiçeklerden kaynaklanan polenler alerjik astım, alerjik rinit (saman nezlesi), sinüzit ve egzama gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Sürekli hapşırık; burun tıkanıklığı; gözlerde sulanma, yanma, batma, kızarma gibi şikayetler ve nefes darlığı polen alerjilerinde sık rastlanılan belirtilerdir. Bu alerjik reaksiyonlar vücutta sistemik yangı durumu oluşturur ve bazı hastalıklara zemin hazırlar. Enfeksiyon hastalıkları, kalp krizi bu komplikasyonlardan bazılarıdır.
Küf Mantarına Dikkat!
Polenler dışında küf mantarları da son derece alerjendir. Baharda ortaya çıkan küf mantarları, polenlerden daha fazla miktarda havaya yayılır. Bizler farkında olmasak da küfler evlerde ve doğada oldukça fazladır. Dökülmüş yaprakların arasında, ağaçlık bölgelerde ve bahçede küf mantarları oluşabilir. Topraktan samana, tohumdan ağaca, hububattan bitkilere kadar pek çok yerde bulunurlar.
Büyük Kentlerde Daha Çok Görülüyor
Polen ve küf mantarı alerjileri büyük kentlerde daha yaygın. Bunda hava kirliliği önemli bir etken olarak gösteriliyor. Ayrıca küresel ısınmayla birlikte bahar ayları erken gelmeye başladığı için de alerjilere neden olan polenlerle küf mantarlarının havada kaldığı süreler çok daha uzun oluyor.
Aşı Etkili midir?
Koruyucu önlemler ve ilaçlar yetersiz kalıyorsa, ‘İmmünoterapi’ (aşı) tedavisi uygulanmalıdır. Küçük dozlarla başlanan ve giderek artırılan dozlarla aşı tedavisi yapılmalıdır. Uzun süreli bir tedavi şeklidir ve 3 yıl kadar sürebilir. Sadece alerjik olunan maddelere karşı etkilidir.
Nasıl Korunabiliriz?
Polenlerin ve küf mantarlarının yoğun olduğu sabah ve akşam saatlerinde alerjik bünyeli olanlar dışarı çıkmamalı. Çıkmak zorunda olanlar ise kasket, göz çevresini tamamen saran gözlük ve maske takmalı. Pencere ve kapılar kapalı tutulmalı, dışardan eve gelindiğinde hemen elbiseler çıkarılıp temizlenmeli, ayrıca mutlaka duş alınmalıdır. Giysiler dışarıda kurutulmamalı, otomobilde de polen filtresi kullanılmalıdır. Özetle alerjisi olan kişiler, dışarıda fazla zaman geçirmemeli, polenlerden olabildiğince uzak kalmalı ve korunmalıdır.