Politika

Babacan: Yurt dışı milletvekilliği getirilecek

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde ''Yurt Dışı Eylem Planı'' hakkında açıklamalarda bulundu.

Yurt dışında yaşayan yurttaşlar için bir eylem planı hazırladığının sinyallerini veren Babacan, ''Sözüm ona ezilenlerin gür sesi, suskun dünyanın hür sesi olan kişi yurt dışındaki insanlarımız da önemli ölçüde yalnız bıraktı. Biz bu durumu kabul etmiyoruz, kabullenmiyoruz'' ifadelerini kullanarak Erdoğan'a seslendi.

Yurt dışında yaşayan yurttaşların sayısının 6 milyonu geçtiğinden bahseden Babacan, ''Ekmek parası kazanmak, ailesine bakmak, geçimini sağlayabilmek niyetiyle kısa süreli olacağını düşünerek gitmişlerdi. Ev sahibi ülkelerde geçici gözüyle bakıyorlardı. Dolayısıyla kapsamlı bir politika, kapsamlı bir program ev sahibi ülkelerde uygulamıyordu. Tam da bu sebeple yurt dışına çalışmak maksadıyla giden işçilerimize 'misafir işçi' dendi'' dedi.

YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARIMIZ YAŞADIKLARI ÜLKELERDE VATANLARINI SAVUNAMAZ DURUMA DÜŞTÜLER
Yurt dışında yaşayan yurttaşların sadece seçim dönemlerinde hatırlanan insanlar olmasına vurgu yapan Babacan, ''Bir kişinin dürtülerine bağlı şahsileştirilmiş dış ilişkilerle yurt dışındaki insanlarımızın hayatı daha da zorlaştı. Sürekli kavga eden, dünyayla kavgalı, itibarı azalan bir ülkenin vatandaşı olmak bizim yurt dışındaki insanlarımız içinde daha zor bir ortam oluşturdu. Bulundukları toplumlarda 'Sizin Türkiye'ye bakın', 'Sizin cumhurbaşkanınızın söylediklerine bakın' diye kendi yaşadıkları ülkelerde vatanlarını savunamaz duruma düştüler. Üstelik seçim beyannamelerinde 3-5 cümleyle yer alsalar da verilen sözler tutulmadı'' ifadelerini kullandı.

YURT DIŞI MİLLETVEKİLLİĞİ GETİRİLECEK
''Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde yurt dışı vatandaşlar ihtisas komisyonu kurarak vatandaşlarımızın haklarının mevzuat açısından ve yasal zemin açısından güçlendirilmesini sağlayacağız'' diyen Babacan, ''Yurt dışında yaşayan 3 milyonun üzerindeki seçmenin iradesini doğrudan TBMM'ye yansıtmak amacıyla yurt dışı özel seçim bölgesi oluşturup, yurt dışı milletvekilliğini getireceğiz'' dedi.

Babacan açıklamalarına şöyle devam etti:

Türkiye'de bölgelere dağıtılmasıyla oluşan ve hakkaniyetli temsili zedeleyen durumu ortadan kaldırmış olacağız. Yurt dışındaki gençlerimizin ülkemizle bağlarını korumaları adına ilk pasaportum uygulamasıyla 30 yaş altı gençlerden pasaport için defter ve harç bedeli almayacağız. Gençler ilk defa pasaport için müracaat ediyorsa o müracaatta ne pasaport defter parası var ne de harç var. Ücretsiz pasaportunu alacak. Her yıl 10 bin gencimizi özel programlarla Türkiye'ye getireceğiz. Planlı, kapsamlı değişim programları için 'Köprü' adını verdiğimiz eğitim, gençlik ve kültür platformunu da oluşturacağız. ‘Köprü’yü bu alandaki proje ve desteklerin çatı platformu olarak inşa edeceğiz. Denklik işlemlerini ve üniversite kabul süreçlerini kolaylaştıracağız. Meslek diplomalarının karşılıklı tanınmasını sağlayacağız. Yurt dışındaki yerleşik vatandaşlarımızın Türkiye'ye gelerek kullandıkları araçlar ile ilgili de tedbirler alacağız.

Babacan'ın konuşmasının ardından Deva Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu eylem planının ayrıntılarını anlattı.

Yeneroğlu şöyle konuştu:

Diasporamızın mevcut durumunu yansıtmayan Anayasa'nın 62'nci maddesini revize edeceğiz. 

{ "vars": { "account": "G-9KFVFXJPJ" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }