Aile hekimliği çalışanları, "Eziyet Yönetmeliği" olarak adlandırdıkları yeni düzenlemeye karşı başlattıkları beş günlük iş bırakma eyleminin son gününde Kadıköy İskele'de toplandı. 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde iş bırakan hekimler, eylemlerinin finalinde bir basın açıklaması yaparak, Aile Hekimliği Sözleşme ve
Ödeme Yönetmeliği ile Meclis'teki Genel Sağlık Sigortası Kanun Teklifi'nin ilgili maddelerine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Hekimler, taleplerinin Bakanlık tarafından dikkate alınmadığını belirterek, çözüm için görüşme taleplerini yineledi.
Halkın Sağlığı Gözetilmiyor
“Aile hekimliği çalışanları, hepimizin sağlık hakkı için bu talepleri dile getiriyor.” ifadelerini kullanan İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu:
“Geçen ay aile hekimliği çalışanları üç günlük iş bıraktı. Taleplerimiz karşılanmazsa devam edeceğiz dediler, sözlerini tutuyorlar. Performansa dayalı ücretin yolu açılıyor, temel ücretlere kısıtlama getiriliyor. ‘Hasta gelmezse ücretin kesilir. Çok gelirse ücretin kesilir. Şu ilacı yazarsan ücretin kesilir…’ Bunlar kabul edilir değil ve halkın sağlığını gözetmiyor.
"Üç günlük iş bıraktığımızda Sağlık Bakanlığı ‘İş bıraktınız kimse hissetmedi. Siz hiç bir işe yaramıyorsunuz.’ anlamında açıklama yaptı. Sayın Erdoğan’ın söylediği gibi ‘Giderlerse gitsinler.’ sözünün bir benzeridir. ‘Hiçbir değeriniz yok.’ anlamındadır. Birinci basamak olarak büyük bir sağlık hizmeti yöneten, toplumun sağlık hizmetlerinin yüzde 70, 80’nini yöneten bir sistemiz.
Daha iyi şartlar sağlanması gerekirken, sistemi bu şekilde değersizleştirmek kabul edilebilir değil. Sağlığın kamu hizmeti olmaktan çıkarılmasını, adeta parayla alınır, satılır bir hale getirilmesini istiyorlar.
Sağlık Hizmetleri Tamamen Çökecek
“Bize bir havuç uzattılar, rüşvet teklif ettiler. ‘Parasız sunulan bazı hizmetler paralı hale gelecek.’ denildi. Bu bazı raporların parayla verileceği anlamına geliyor. Mesai sonrası geleneksel tamamlayıcı tıp adı verilen, tartışmalı, bilimsellikten uzak; hacamat, sülük… gibi değişik uygulamaları içeren uygulamaları yine para karşılığı yapabileceksiniz.
"Yabancı uyrukluları para karşılığı sağlık hizmeti verebileceksiniz. Yani hangi hizmetten para alınıp, alınmadığını nasıl denetleyeceksiniz? Önümüzdeki günlerde rapor çetesi, yabancı uyruklu hasta çetesi gibi suçların işleneceği ayan beyan ortadadır. Sonuç olarak birinci basamak sağlık hizmetleri tamamen çökecek. Sadece parası olanlar hizmet alacak, halk özel hastanelere muhtaç kalacak.
"Kamu hastanelerine yeterli yatırım yapılmıyor. Randevu alınamayan, kapılarında hastaların beklerken öldüğü bir sistemde vatandaş, cebinde kalan 3, 5 parayı da özel sermayeye vermek zorunda kalacak. Hekimlerimiz kararlılıkla bu eylemi sürdürüyorlar. Birçok arkadaşımızın cebinde istifa mektubu hazır. Bu böyle gidemez.”
Bu Çabalar Boşa Çıkmamalı
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) adına konuşan Arzu Torcu şunları söyledi:
“Derneklere, sendikalara bizi destekleyen herkese çok teşekkür ederim. Bu çabalar boşa çıkmamalı. Asli görevlerimizi bırakıp koştuk. Sayın Bakanımız bu sorunları görmek yerine, görmezden geliyor. Taleplerimiz karşılanmazsa bu eylemler devam edecek.”