İşte Acun turşusu yapmanın temel tarifi:
Malzemeler:
- 4-5 adet domates
- 4-5 adet yeşil biber
- 4-5 adet kırmızı biber
- 4-5 adet salatalık
- 4-5 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı tane karabiber
- 1 tatlı kaşığı tane hardal
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sirke
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı veya ayçiçek yağı tercihe bağlıdır)
Yapılışı:
-
Öncelikle turşuları hazırlamak için sebzelerinizi yıkayın ve doğrayın. Domatesleri dörde, biberleri uzun şeritler halinde kesin, salatalıkları da ince dilimler halinde doğrayın.
-
Büyük bir cam kavanoza veya turşuluk bir kaba, doğradığınız sebzeleri sırayla yerleştirin. Her katmanın üzerine tane karabiber, tane hardal, kimyon, kekik ve sarımsakları ekleyin. Her katmanı tuzla hafifçe serpin.
-
Sirkeyi, suyu ve sıvı yağı bir kapta karıştırın. Bu karışımı kavanoza dökün.
-
Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve turşuların suyun içinde tamamen kaplandığından emin olun.
-
Kavanozu güneş almayan bir yerde veya oda sıcaklığında bir köşede 3-4 gün boyunca fermente etmeye bırakın.
-
3-4 gün sonra Acun turşusu hazır olacaktır. Turşuların lezzeti zamanla daha da artacaktır.
-
Turşuları buzdolabında saklayarak daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Soğuk servis yapabilirsiniz.