Kurs kapsamında kursiyerler, Edirnekari sanatının temel tekniklerini öğrenirken, aynı zamanda Lüleburgaz’ın kültürel mirasını yansıtan motifleri detaylı bir şekilde işliyor. Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, Kadı Ali Camii, Avcı Mehmet Çeşmesi gibi Lüleburgaz’ın önemli tarihi yapılarında kullanılan motifler, bu çalışmalar arasında öne çıkıyor.
Edirnekari sanatçısı Yaşar Saltık, kursun önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Edirnekari, geleneksel Osmanlı el sanatlarından biri ve Edirne’nin başkent olduğu dönemde gelişmiş bir zanaat. Ahşap üzerine geleneksel motiflerin işlendiği bu sanatı, Lüleburgaz’da yaşatmaya çalışıyoruz. Özellikle Lüleburgaz’a ait motifleri işleyerek şehrimizin değerlerini ön plana çıkarmayı hedefliyoruz. Son iki yılda iki kez ‘Lüleburgaz Motifleri’ sergisi düzenledik ve bu sanatı tanıtmak için yoğun çaba gösteriyoruz.”
30 Farklı Motif Sergilendi
Saltık, Lüleburgaz’a özgü motiflerin tanıtımı için yapılan çalışmaları da anlatarak, “Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin kubbesinden Kadı Ali Camii’nin dua kubbesine kadar birçok tarihi motif üzerinde çalıştık. Şadırvanlardaki lale, sümbül ve karanfil gibi çiçek motiflerini de işleyerek 30’a yakın motif ortaya çıkardık. Bu motifleri gelecek kuşaklara tanıtarak kültürel mirasımızı korumayı amaçlıyoruz,” dedi.
Nevin Erbil Atölyesi’nde devam eden kurs, kültürel değerlerin korunması ve aktarılması noktasında önemli bir rol oynuyor. Edirnekari sanatına ilgi duyanlar, atölyeye başvurarak bu eşsiz sanatı öğrenme fırsatını yakalayabiliyor.